2021 yılında yapılan yol yapım çalışması sırasında ortaya çıkan Antik Roma dönemine ait 8 mezarın bulunduğu bölgede arkeolojik kazı çalışması başlatıldı. Mezarların bulunduğu alanda Bizans dönemine ait kilise olduğu tespit edildi.
Kilisenin Aziz Konstantin ve Helena’ya adandığı belirlendi. Kilisenin de mezarlar ile birlikte aslında Antik Polemonion Kenti’nin önemli bir parçası olduğu anlaşıldı.
Ordu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Seçkin Evcim, kazı çalışmalarının 7 dönümlük alanda devam ettiğini belirterek, “Kilisenin ilk inşasının milattan sonra 5’inci, 6’ncı yüzyıllara ait olabileceğini düşünüyoruz. Bu bizim erken Bizans dönemi, ya da geç antikçağ dediğimiz döneme tekabül ediyor.
Fakat daha sonra yaptığımız incelemelerde geç Bizans dönemi dediğimiz Orta Çağın sonlarına doğru bu yapının tekrar ele alınmış ve eklemeler ile birlikte bir manastır kompleksi içerisinde kullanılmış olabileceği düşüncesi ortaya çıktı” dedi.
Kazı çalışmalarında, kilisenin temellerinin 5’inci, 6’ncı yüzyıllara dayandığının tahmin edildiğini kaydeden Evcim, “Aslında neredeyse bin yıllık sürece yayılan bir mazisi var bu yapının. Fakat ilk kuruluşu günümüzden yaklaşık bin 500 yıl kadar önce gerçekleşmiş” dedi.
Evcim, kilisenin Aziz Konstantin ve Helena’ya adandığına dair bulgulara da ulaştıklarını belirterek, “Mezarlarda kurtarma kazıları yapıldığı sırada yapı kalıntısı fark etmiştik. Yapı kalıntılarının üzerinde incelemelerde bulunurken önce vatandaşların bu yapıdan manastır olarak bahsettiğini öğrendik ve bunun manastırın Bizans döneminden kalma kilise olduğunu yerinde belirleyebildik.
Daha sonra tarihi vesikalar ve belgeler aracılığı ile hem de çeşitli seyyahların ve gezginlerin yaptıkları incelemelerde bahsettikleri detaylardan yola çıkarak buranın Aziz Konstantin ve Helena’ya adanmış manastır kilisesi olduğunu belirledik” diye konuştu.
Evcim, kazı çalışmalarının aralık ayının sonuna kadar devam edeceğini de sözlerine ekledi. (DHA)