Irkçıların göçmenleri Almanya’dan sürme planına Başbakan Scholz’dan tepki

Yunus Ülger

ALMANYA – Avusturyalı neo-Naziler ile faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisi temsilcilerinin göçmenleri Almanya’dan sürme planı, ülkede sert tepkilerle karşılandı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Olaf Scholz başta olmak üzere federal hükümet ve partilerden AfD’ye sert eleştiriler geldi, bazı politikacılar partinin yasaklanmasını istedi. Partinin özgürlükçü demokratik toplum düzeni için büyük bir tehlike olduğu ifade edildi.

Avusturyalı neo-Nazi Kimlik Hareketi (Identitäre Bewegung) tarafından geçen kasım ayında Potsdam yakınlarında düzenlenen gizli toplantıya AfD temsilcileri de katılmıştı. Correktiv araştırmacı medya kuruluşunun ortaya çıkardığı toplantıda, ‘Remigration’ (tersine göç) adı altında göçmenleri bir Afrika ülkesine sürme planı sunulmuştu.

‘HERKES ANAYASANIN KORUMA GÜVENCESİ ALTINDADIR’

Sosyal medya X (eski adıyla Twitter) platformu üzerinden yaptığı açıklamada, göçmenleri sürme planına sert tepki gösteren Başbakan Olaf Scholz, “Ülkede Biz’in, insanların göçmen kökenli olup olmadığına göre belirlenmesine izin vermeyeceğiz. Asimilasyon heveslilerinin hoşuna gitmese de kökenine bakılmaksızın herkesi koruruz” dedi.

Özgürlükçü demokratik toplum düzenine karşı olanların anayasa koruma daireleri ve yargı için bir vaka olduğunu belirterek, isim vermeden AfD’ye karşı harekete geçilmesini isteyen Başbakan Scholz, aşırı sağa karşı toplumdan tavır almasını da talep etti. Başbakan, “Tarihten öğrendiğimiz, demokratlar dayanışma içinde olmalı” diye konuştu.

‘DEMOKRASİ KENDİ MEZARINI KAZIYOR’

SPD Eş Başkanı Saski Esken de n-tv televizyonu ile söyleşide, AfD’nin yasaklanması için harekete geçilmesini istedi. Esken, ırkçı NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) partisinin yasaklanmasının başarısız olduğunu hatırlatarak, “NPD yasağı, parti önemli olmadığı için başarısız oldu. AfD önemli olana kadar beklemeyelim” dedi.

AfD’nin büyük bir tehlike olduğunu söyleyen Esken, partinin devletten mali destek aldığını belirterek, “Demokrasi kendi mezarını kazıyor” dedi. Esken, federal ve eyalet anayasa koruma dairelerinin, AfD’yi yasaklama sürecini başlatmak için doğru zamanı tespit etmeleri gerektiğini belirtti.

Yeşiller Partisi’nden Federal Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck de AfD’nin yasaklanabileceği yönünde görüş belirtti. İsrail ziyaretinde RTL / n-tv televizyonlarına konuşan Habeck, Almanya’da parti yasaklamanın ağır koşullara bağlandığını belirterek, AfD’nin yasaklanması için yeterli kanıt toplanması gerektiğini söyledi.

Hür Demokrat Parti’den (FDP) Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann ise AfD’yi yasaklama taleplerine karşı temkinli yaklaştı. “Yasaklama için yüzde yüz emin olunmalı” diyen Bakan, yasaklamanın başarısız olması halinde bunun AfD için büyük reklam olacağını söyledi.

İŞ İNSANLARI VE CDU ÜYELERİ DE KATILMIŞ

Kasım 2023’te Almanya’nın kuzeydoğusundaki Potsdam kenti yakınlarındaki bir otelde düzenlenen toplantı hakkında açıklama yapan AfD, partilerinden katılanların parti adına katılmadıklarını, özel olarak katıldıklarını savundu. Açıklamada, göç politikalarının parti programında yer aldığı, bireysel görüşlerin partiyi bağlamadığı ifade edildi.

Avusturyalı ırkçı İdentitäre Bewegung örgütünden neo-Nazi Martin Sellner’in düzenlediği toplantıya AfD Eş Başkanı ve eski federal milletvekili Roland Hartwig, AfD Saksonya Eyalet Meclis Grubu Eş Başkanı Ulrich Siegmund ile Potsdam Bölge Başkanı Tim Kruse de katıldı. Bu isimler, toplantıya katıldıklarını doğruladı ancak parti adına değil, özel olarak katıldıklarını bildirdi. Katılanlar arasında Hans im Glück restoran zincirinin ortaklarından Hans Christian Limmer’in de yer aldığı ortaya çıktı. Bunun üzerine şirket yönetimi, Limmer’in ortaklığına son verildiğini açıkladı. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinden iki Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi (CDU) üyesinin de toplantıda yer aldığı ortaya çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir