Hikaye İstanbul’un Farklı Yüzlerine Dokunuyor: Meşher’de Yer Alan İstanbul Temalı Sergi
Meşher, farklı zaman dilimlerinde ve çeşitli edebi türlerde üretilen İstanbul temalı eserleri bir araya getiren “Hikaye İstanbul’da Geçiyor” adlı sergiyi sanatseverlerle buluşturdu.
Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı’nın küratörlüğünü üstlendiği sergi, fantastik öykülerden grafik romanlara; bilim kurgudan casusluk hikayelerine kadar Batı edebiyatında geçen İstanbul tasvirlerini içeriyor.
Ömer Koç koleksiyonundan seçilen yaklaşık 300 kitabın odak noktasını oluşturduğu sergide, yazarlara ait el yazmaları, nadir ilk baskılar, imzalı ve ithaflı kitaplar, gravürler, resim ve nota kitapçıkları ile film ve afişlerin yanı sıra Türkçe çeviriler ve gazete kupürleri de yer alıyor.
Küratör Şeyda Çetin, sergideki eserler hakkında yaptığı açıklamada, unutulmaz edebi karakterlerin ve bu karakterlere ait kitaplardan örneklerin sergide bulunabileceğini vurguladı.
Çetin, “İstanbul, pek çok unutulmaz karaktere ilham vermiş durumda. Kitaplar 16. yüzyıldan günümüze kadar geniş bir zaman aralığını kapsıyor ve çeşitli türlerde üretilmiş eserlerden oluşuyor. Sergiyi oluştururken kitapları içeriklerine ve türlerine göre grupladık. Örneğin, bilim kurgu hikayeleri fantastik hikayelerle buluşuyor, grafik romanlar tarihi romanlarla bir araya geliyor. Esnek bir yaklaşımla bu eserleri bir araya getirdik.” dedi.
Küratör Ebru Esra Satıcı ise serginin Batı edebiyatındaki İstanbul temasını merkeze aldığını belirterek, sergi sürecinde kitaplardan yola çıkılarak yapılan araştırmalar sonucunda sahne adaptasyonları ve film uyarlamaları varsa bunların da görsel malzemelerle birlikte sunulduğunu açıkladı.
Serginin hazırlık sürecinin yaklaşık bir yıl sürdüğüne işaret eden Satıcı, “Kitapları okuyarak ve sergi için kitaplardan yola çıkarak hazırlık yapmak oldukça zorlu bir süreçti. Çünkü kitapların kendileri her zaman görsel açıdan uygun olmayabiliyor. Çok küçük veya çok eski kitaplar gibi zorluklarla karşılaştık. Serginin hazırlanması için ekip çalışması gerekiyordu ve Meşher’deki ekip, direktör Nilüfer Konuk önderliğinde, sürecin gereksinim duyduğu her alanda destek verdi.” diye konuştu.
Sergi kapsamında özel film gösterimleri yapılacak
Sergiye özel olarak film gösterimleri için bir alan oluşturuldu. Sergide yer alan kitaplardan uyarlanmış filmlerden seçkiler, ziyaretçilerin izlemesine sunulacak. Ayrıca okuma köşelerinde sergide yer alan kitapların Türkçe çevirileri incelenebilecek.
Sergi kataloğunda yer alan yazılar arasında, Şeyda Çetin’in “Kitaplardaki Gibi!”, Ebru Esra Satıcı’nın “İstanbul’un Çizgileri”, Kaya Genç’in “İstanbul’u Yakalamak: Akışkan Bir Kentin Batı Edebiyatındaki Tasvirleri” ve Melis Behlil’in “Edebiyattan Sinemaya Fantastik Bir İstanbul Temsili: Baron Münchhausen” başlıklı makaleler bulunuyor. Bunun yanı sıra, yakın zamanda aramızdan ayrılan yazar Selim İleri’nin “Ölümsüz İstanbul” adlı yazısı da katalogda yer almaktadır.
Meşher Direktörü Nilüfer H. Konuk’un tasarladığı ve uyguladığı sergi, 13 Temmuz tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
More Stories
21 kişinin öldüğü kazanın davasında 2 TIR şoförü için tutuklama talebi reddedildi
Kırşehir’deki kazada acı ayrıntı: Annesinin mezarını ziyaretten dönüyormuş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İŞKUR Gençlik Programımızı bugün devreye alıyoruz