Posco Assan’ın müşterilerine attığı bir mailde üretici değil ithalatçı olduğunu itiraf etmesi uygulanan gümrük vergilerinin haksız olduğunu ortaya çıkardı. Sanayici ve ihracatçılar Posco Assan’ı tekel konumuna getiren uygulamanın bir an evvel son bulmasını istiyorlar.
Paslanmaz çelik sektörü büyük bir yol ayrımında. Türkiye’de üretimi olmayan paslanmaz çeliğe sanki üretiliyormuş gibi ithalatına ek vergi konulması imalat sanayicilerini olumsuz etkiliyor. Paslanmaz çelik sektörü, maliyet artışları ve soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik ürünlerinde uygulanan yüzde 12’lik gümrük vergisi oranından dolayı ihracat ve istihdamda çok ciddi kan kaybetmeye başladı. Sektör temsilcileri, yaşanan sorunların bir an önce çözüme kavuşması için tek ses olurken yerli tedarikçi Posco Assan’ın antidamping başvurusunun onaylanması halinde zor durumda olan sektör için bir yıkım kararı olacağını belirttiler.
VERGİ YILBAŞINDA YÜZDE 12’YE YÜKSELTİLDİ
Soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik ürünlerinde 2013 yılında yüzde 2 ile başlayan gümrük vergisi son olarak 31 Aralık 2023’te yeniden yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltildi. Alınan bu kararın, sektör beklentilerindeki dengeleri alt üst ettiği ve özellikle yurt dışı pazarlarında rekabet gücünün zayıflamasına yol açtığı ifade edildi. Yılbaşından bu yana uygulanan yüzde 12’lik gümrük vergisi beyaz eşyadan otomotive, mutfak eşyalarından medikale paslanmaz çelik kullanan birçok sektörde maliyet artışı yarattığı için tepkiyle karşılanmıştı. Yeni gümrük vergisi tartışmaları devam ederken, Posco Assan’ın Ticaret Bakanlığı’na yaptığı antidamping başvurusu tartışmaların ateşini körükledi. Paslanmaz çelikten üretim yapan sektör temsilcileri, olası bir ilave verginin ihracatta büyük kayıplara yol açacağını söylerken, bunun üretim ve istihdam kaybını da beraberinde getireceğini savunuyor.
İTHALATÇI FİRMAYA İNCELEME TALEBİ
Sektör temsilcileri, Posco Assan’ın sıfırdan üretim yapmayıp Güney Kore’den ithal ettiği kalın sıcak hadde sacı inceltip sattığını, oysa Türkiye’nin STA’sı bulunan Güney Kore’ye ciddi dış ticaret açığı verdiği, dolayısıyla Posco Assan’ın yaptığı bu ithalatın incelenmesi gerektiğini savunuyor.
Daha önce yerli üretici olduğu belirtilen Posco Assan’ın sektördeki birçok firmaya gönderdiği mail sektör temsilcilerini ayağa kaldırdı. Posco Assan’ın firmalara gönderdiği mailde “Yeni dönemde kapasite kullanım oranımızı maksimuma çıkararak ve bu yolla maliyetlerimizi düşürerek daha rekabetçi fiyat seviyelerine ulaşmak için fason hadde hizmeti sunacağız. Kaynağı neresi olursa olsun, ithal edeceğiniz sıcak haddelenmiş paslanmaz çeliği 250 dolar/ton ile 2B yüzey olarak 0.60-1.50 mm arası istediğiniz kalınlığa haddeleyeceğiz.” ifadelerine yer verildi.
SEKTÖRDEN YETKİLİLERE ÖNLEM ÇAĞRISI
Şirketin gönderdiği maili değerlendiren sektör temsilcileri; bunun bir itiraf olduğunu vurgulayarak, Posco Assan’ın üretici değil Türkiye’de sadece inceltme işlemi yapan ithalatçı olduğunu ve şimdiye kadar şirketin talebi üzerine uygulanan gümrük vergilerinin üretimi çok zor duruma soktuğunu belirttiler. Paslanmaz çelik kullanan sanayi ve ihracatçılar, Posco Assan’ın yüksek maliyetlerine maruz kalındığını ve Posco Assan’ın adeta bir tekel haline geldiğini kaydetti. Sanayiciler, yetkililerden bu durumu incelemesi ve gerekli önlemlerin alınmasını talep ettiler.
ÜRETİCİLER TEK SES OLMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR
Aralarında küçük ev aletleri, mutfak eşyaları, endüstriyel mutfak, beyaz eşya ve züccaciye sektörlerini temsil eden 10 derneğin başkanlarının katılımıyla 24 Mayıs’ta bir basın toplantısı düzenlenerek, gümrük vergilerinin etkileri tartışılacak.
POSCO ASSAN 2011 YILINDA KURULDU
Kibar Holding, Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO) ve Daewoo International ortaklığıyla 2011 yılında kurulan Posco Assan, Kocaeli Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi’nde 2013 yılında üretime başlamıştı. Şirketten yapılan açıklamalarda, Posco Assan’ın bugüne kadar 2 milyon tonun üzerinde paslanmaz çelik üreterek 3 milyar doların üzerinde ithalatı ikame ettiği belirtiliyor. Öte yandan, ilk başta ergitme ve sıcak haddeleme de yapacağı belirtilen fabrikanın, şu an sadece soğuk haddeleme yapması da sektörde bazı çevrelerce eleştiri konusu oluyor.